Zelforganisatie in de zorg; Zucht….alweer een blog over zelforganisatie

De afgelopen maanden hebben media bol gestaan met berichten over de kwaliteit van onze ouderenzorg, in het bijzonder over de bedrijfsvoering: zelforganisatie. Er zijn veel negatieve verhalen gepubliceerd over wat er allemaal mis is met onze zorg. Tegelijkertijd vormt zich een duidelijke tweedeling: vóór of tegen zelforganisatie. In verschillende media zijn de vele voor- en tegenargumenten breed uitgemeten. Hierdoor ligt de focus op de wijze van organiseren in plaats van op de bedoeling. Kortom: over zelforganisatie is al van alles gezegd en geschreven. Daar valt niets meer aan toe te voegen, toch?

Waarom dan toch deze blog?
Als coaches zijn wij beiden al jaren werkzaam in de zorg. Een sector waarin vooral met liefde en betrokkenheid wordt gewerkt om onze kwetsbare ouderen een zo goed mogelijk leven te bieden. Juist deze passie is wat ons zó raakt en ons destijds heeft doen kiezen voor dit vak. Onbaatzuchtig iets voor een ander willen betekenen.
Wij komen teams tegen die als een geoliede machine draaien. Dit terwijl andere teams in schrijnende situaties belanden waarbij we ons afvragen “Hoe heeft dit zo ver kunnen komen?”. Onze ervaring is dat we met name de laatste tijd vooral bezig waren om ad hoc excessen op te lossen. “Hier moeten we wat mee!’, dachten wij. Het kan en mag niet zo zijn dat de kwaliteit van zorg voor de cliënten, maar ook de inspiratie en het werkplezier van medewerkers zo achteruitgaan.

Er is inmiddels al zoveel nagedacht en gesproken over zelforganisatie dat het een leeg begrip lijkt te worden. In plaats van dat de nieuwe wijze van organiseren voor meer flexibiliteit zorgt, lijkt het standaard oplossingen en lijstjes op te leveren. Wij zijn van mening dat zorgorganisaties in hun zoektocht naar zelforganisatie meer dan ooit zijn weggeraakt van de bedoeling. Wat wil je als zorgorganisatie en waarom? Welke aanpak en ondersteuning is passend, kijkend vanuit de mogelijkheden en leercapaciteit van teams?

Of zoals Brigitte Kaandorp pakkend in een van haar liedjes zingt:
“Wat is de bedoeling? Is er ook een plan?
Is er over nagedacht, of zo?
Wat is de bedoeling hiervan?”

Zorg en zorg voor mensen gaat ons ECHT aan het hart. Daarom hebben wij een nieuwe aanpak ontwikkeld: LeerEfficiënt. Hiermee gaan we integraal en op maat met zowel de bedrijfsvisie (bedoeling) als het zelforganiserend vermogen van zorgorganisaties aan de slag. De actuele situatie van teams en de integratie van leren en werken staan centraal. Deze ‘totaalaanpak’ realiseert zichtbaar groei richting een volgende fase van zelforganisatie. LeerEfficiënt: slimme aanpak naar zelfstandige teams!

Lees meer over deze unieke aanpak in onze volgende blog. Daarin richten we ons op passende aandacht voor teams in de omslag naar zelforganisatie. Er lijkt ontzettend veel aandacht naar teams uit te gaan, in de vorm van teamsessies en coachingsessies. Is deze focus niet te eenzijdig gericht? Wat is écht helpend? Hoe kan de wereld van het management dichter bij die van de medewerker worden gebracht?

Sandra Meijer en Jeannet Smulders
LeerEfficiënt

No Comments

Sorry comments are closed for this Post.

© 2015 Ita Est

User Login